Sunday, 12 February 2012

Pulut Mangga a.k.a Pulut Pauh




Sape nak..sape nak? Angkat tangan cepat! hehe.. Pulut Mangga @ Pulut Pauh memang sesuai sgt2 nk dibuat sebagai desert atau untuk makan petang. Buat pertama kalinya dalam hidup, aku cuba buat pulut pauh nie.. Bagi sesape yang berminat, blh cuba resepi kt bawah nie.. :

Bahan-bahan:
- Beras pulut
- Santan pekat =RM2
- Gula secukup rasa
- Air masak
- Garam (separuh sudu teh)
- Mangga a.k.a Pauh

Cara-cara:
- Cuci beras pulut dan toskan.  Orang lain rendam semalaman, tapi aku rendam x sampai separuh hari. Hehe..
- Masukkan beras pulut tadi ke dalam pengukus dan kukus hingga masak.  Lebih kurang 25 minit.
- Keluarkan beras pulut yang telah masak dan gaulkan dengan air masak (2-3 cawan).  Biar pulut x nampak
  keras sangat.
- Kemudian kukuskan semula lebih kurang 20 minit.

Sambil-sambil tue, korang boleh buat kuah nya.. Cara-caranya ;
- Panaskan santan (tambahkan air 3 cawan sbb guna santan pekat), gula secukup rasa dan garam.
- Tunggu hingga masak dan tutup api.

Bila semua dh masak, boleh dihidangkan bersama mangga.  Selamat mencuba!!

4 comments:

  1. sedap nye nampak.saya tk penah try ag :)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya... tengok colour & tekstur pn dah kecur i liur nih. Pn Fify kena bwk dtg ofis ni. Nyum3.. ^^

    ReplyDelete
  3. tihara: cuba la buat skali.. pasti rasa nk buat lg.. kira simple jgk resepi tu.. :)

    ReplyDelete
  4. cik SB: bwk ofis ek? hehe.. klu buat lg nxt time, nt puan fify bwk okeh..

    ReplyDelete

Penulis tidak bertanggungjawab atas apa-apa komen yang ditinggalkan oleh pembaca / pengunjung. Semua komen adalah di bawah tanggungjawab mereka. Sila gunakan bahasa yang sopan. Terima kasih.